Тревожен ръст на заразените в Германия, Уелс минава под строга карантина

Европа продължава да затяга мерките срещу Ковид-19

19.10.2020 | 18:03 Редактор: Ивет Арабова

Европа продължава да затяга мерките срещу Ковид-19. След като вчера Италия регистрира над 11 700 нови случая, властите въвеждат нови рестрикции. Подобна е ситуацията в Белгия с 12 хиляди новозаразени и Швейцария, а Уелс минава под строга карантина.

За да се избегне национална карантина – италианските власти налагат забрана на аматьорски спортни събития, местни фестивали и панаири. Кметовете ще получат правомощия да затварят обществени зони след 21:00 часа, а работното време на ресторантите и размерът на разрешените групи ще се затегнат. 

Продължава тревожният ръст на новозаразени и в Германия. Големи вериги магазини предупредиха, че отново започва рязко нарастване в търсенето на продукти. Моделът е подобен на случилото се през март преди въвеждането на национална карантина. 

Моля, избягвайте всяко пътуване, което не е напълно необходимо, избягвайте празненства, които не са необходими. Моля, останете вкъщи, когато е възможно", апелира канцлерът Ангела Меркел.


 
Швейцария въвежда задължително носенето на маски в закрити пространства. Забранени са и срещите на повече от 15 души на публични места. Словенското правителство обяви епидемия от коронавирус на цялата територия на страната, която ще е в сила 30 дни. Въвежда се вечерен час от 21:00 ч. до 06:00 ч. Глобата при нарушаването му е от 400 до 4000 евро. 

От петък в Уелс се въвежда строга карантина. Магазините, които не предлагат продукти от първа необходимост, трябва да затворят. Дейност преустановяват храмове и развлекателни центрове. Забранява се смесването на хора от различни домакинства.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg/Michaela Handrek-Rehle

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК