Хайко Маас: "Северен поток 2" ще бъде завършен

"Германия не планира да се отказва от диалога с Русия след случая "Навални", каза той

18.10.2020 | 07:50 Редактор: Искра Ангелова
Хайко Маас:

Проектът за газопровод "Северен поток 2" ще бъде завършен, но все още не е ясно кога, заяви външният министър на Германия Хайко Маас в интервю за медийната група RedaktionsNetzwerk Deutschland, съобщава ТАСС.

"За нашата енергийна политика и енергоснабдяване взимаме решенията тук - в Европа", заяви той по повод критиките на Вашингтон към проекта. 

Газопроводът "Северен поток 2" предвижда строителство на две линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра газ годишно от руското крайбрежие до Германия по дъното на Балтийско море.

Маас заяви, че Германия не планира да се отказва от диалога с Русия след отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, тъй като Москва, по думите му е нужна за уреждането на регионални конфликти, информира Investor.bg.

Той не споделя мнението, че ако на президентските избори в САЩ на 3 ноември победи кандидатът на демократите Джо Байдън, в отношенията между САЩ и Германия "всичко отново ще бъде добре".

По-рано този месец Маас заяви, че американските санкции срещу проекта са неприемливи, изтъквайки, че според германската позиция подобни мерки са в разрез с международното право.

На 7 октомври стана ясно, че полският антимонополен регулатор UOKiK е наложил глоба от 7,6 млрд. долара на руската енергийна компания „Газпром"  заради „Северен поток 2". UОКіК cъщo е глобила със 100 млн. дoлapa ocтaнaлитe пeт ĸoмпaнии, финaнcиpaщи проекта.

Рекордната глоба оказва допълнителен натиск върху Москва по отношение на проекта, който е почти завършен. Полша  отдавна се противопоставя на изпълнението на "Северен поток 2". Причината – газопроводът ще задълбочи зависимостта на Европа от енергийните доставки на Русия, като застраши стабилността на Украйна, която служи като основен транзитен коридор за горивото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК