22 и 23 февруари са дни на траур в Украйна

Протестиращите в страната искат незабавното оттегляне на президента Янукович.

22.02.2014 | 09:11
22 и 23 февруари са дни на траур в Украйна

Президентът на Украйна Виктор Янукович обяви 22 и 23 февруари за дни на траур. Масовите безредици станаха причина за смъртта на 77 души. Въпреки постигната политическа сделка протестиращите на Майдана искат Янукович да се оттегли незабавно.

Във Върховната Рада вече започна процедура по импийчмънт на Янукович. Съгласно член 111 и 112 от действащата Конституция на страната въпросът за сваляне на държавния глава от поста му трябва да бъде повдигнат по инициатива на повече от половината членове на Върховната рада, тоест 226 на брой. После парламентът създава следствена комисия, в която участват генералният прокурор и специални следователи. Заключенията на комисията се обсъждат на пленарно заседание във Върховната рада и после най-малко 300 депутати от 450-местната камара трябва да гласуват решение за обвинение към президента. Законността на това решение се преценява от Конституционния съд и ако той го потвърди, отново думата има парламентът.

Днес парламентът на Украйна продължава да заседава по въпроса.

Въпреки това обаче част от протестиращите на площад „Независимост” остават войнствено настроени и предупреждават, че се подготвят за нова атака.

„Янукович трябва да си ходи. Веднага! Изборите през декември не са достатъчно. Той трябва да напусне сега. В противен случай може да свърши като Кадафи или Чаушеску", коментират демонстрантите.

Самият Янукович пристигна в Харков, най-големият град в Източна Украйна, смятан за негова политическа база.

Междувременно президентите на САЩ и Русия-Барак Обама и Владимир Путин, се съгласиха, че договореностите между властите и опозицията в Украйна трябва да бъдат осъществени, колкото се може по-бързо, за да се нормализира обстановката в страната. Путин призова за спешни мерки за стабилизация на украинската икономика.