Симеон Николов: Янукович не сгреши, като не подписа споразумението с ЕС

Следващото голямо предизвикателство пред Украйна е запазването на териториалната ѝ цялост, смята експертът

20.02.2014 | 10:40
Симеон Николов: Янукович не сгреши, като не подписа споразумението с ЕС

Украйна не сгреши, като отхвърли споразумението за асоцииране към ЕС, каза в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air председателят на Българското дипломатическо дружество Симеон Николов. 

Споразумението за асоцииране, което Европейският съюз предложи на Украйна, беше напълно неприемливо и Янукович взе правилното решение, като не го подписа. По този начин той гарантира оцеляването на Украйна, защото в противен случай нейната икономика щеше да бъде срината, каза Николов.

В основата на конфликта стоят отношенията на ЕС и САЩ към Русия и Украйна. От една страна чрез Украйна САЩ биха могли да постигнат желаната от тях буферна зона между Европа и Русия. От другата страна стоят все още неясните отношения между ЕС и Евразийския съюз, които не е ясно в каква посока ще поемат, дали ще си сътрудничат или съперничат.

Значителна роля в събитията играе и украинската олигархия, която също не пести средства в подпомагането на протестите. Парите на украинските олигарси са инвестирани в Европа и стъпката към Русия, която направи Янукович пряко засяга и застрашава техните интереси. Във вътрешността на олигархичните кръгове обаче има разногласия и това доведе до първоначалния неуспех на бунта и продължи кръвопролитията, смята експертът.

Друга причина за продължаването на сблъсъците дори при постигането на временни примирия и провеждането на преговори е, че опозиционните партии нямат контрол върху тълпата. Вината за подклаждането на напрежението пък е на радикалната партия, която призовава за въорежени сблъсъци със силите на реда.

Изходът от кризата е неясен и следващото голямо предизвикателство пред Украйна ще бъде запазването на нейната териториална цялост, защото към момента разделянето на страната на две е една от вероятните развръзки. Това обаче няма да бъде от полза за никого, така че изходът трябва да се търси по мирен начин и чрез преговори, призова Николов.