Калфин против налагането на санкции на Украйна

Русия направи всичко възможно да засили напрежението в страната, коментира евродепутатът

19.02.2014 | 21:17
Калфин против налагането на санкции на Украйна

Незабавното свикване на избори за президент и правителство е най-правилното решение за Украйна в момента, коментира в ефира на Bulgaria On Air евродепутатът Ивайло Калфин. По думите му около това трябва да се обединят управляващите и опозицията за спиране на насилието и убийствата по улиците. Според него налагането на санкции от Европейския съюз не е най-добрата алтернатива в момента.

„Ако ЕС вземе едната страна, а Русия – другата, се стига до нагнетяване на напрежението”, коментира Калфин.
Той подчерта, че Русия има огромна роля за изострянето на конфликта.

Евродепутатът припомни, че целият конфликт беше провокиран от отказа на Украйна да подпише споразумението за асоцииране с ЕС, след което Русия обеща финансова помощ, която блокира след оставката на украинското правителство.

Бившият посланик на България в Москва Илиян Василев се съгласи с тезата, че напрежението в Украйна е ескалирало всеки път след намесата на Русия. Той обаче подчерта, че няма как да се свикат избори веднага. Според него Европейският съюз ще наложи санкции на Украйна. По думите му това е начин за точна и прецизна реакция и способ за натиск за организирането на избори. Василев подчерта, че докато преди два месеца президентът Виктор Янукович не е бил част от проблема, вече е. 

„Янукович направи много грешки. Никой политик не може да си позволи звукът на егото да  надделее”, коментира Василев.

Според него САЩ и ЕС също носят отговорност за ескалацията на напрежението в Украйна. Очакванията на бившия посланик са Обама да напусне територията и по-меката позиция на дезангажиране.