Франция и Германия провеждат съвместно заседание

Ангела Меркел и Франсоа Оланд обсъждат енергетиката, отбраната, интернет и данъците

19.02.2014 | 15:19
Франция и Германия провеждат съвместно заседание

Правителствата на Германия и Франция провеждат днес съвместно заседание, но очакванията от него са скромни.

Германският канцлер Ангела Меркел иска да бъде създадена европейска комуникационна мрежа, докато желанията на френския президент Франсоа Оланд се простират към енергиен „Еърбъс“. Въпреки това разговорите между двамата лидери се очаква да са със стеснен обхват, пише Ройтерс.

Сред основните теми, които ще бъдат обсъждани, са енергетиката, интернет, отбраната и данъците.

Преди време Париж призна, че трябва да се насочи към политики, които благоприятстват бизнеса, а Берлин приветства решението. Тази стъпка ще помогне на компаниите да постигнат растеж и да осигурят работни места. Именно тези думи се оказаха ключът към доближаването на Франция към гледната точка на Германия.

Миналия месец Оланд пък призова за създаването на компания в енергийния сектор, аналогична на „Еърбъс“. Държавният глава на Франция иска да има по-голямо сътрудничество между германските и френските изследователски институти за възобновяема енергия, разкриват представители на властите в Париж.

И двете страни са загрижени за защитата на личните данни в Европа на фона на разкрития, че американските тайни служби са извършвали подслушвания, включително и на политици.

Франция вече е представила идеите си за подсилването на европейската дигитална икономика. Освен това настоява за дългосрочно подсигуряване на интернет инфраструктурата. От своя страна, Германия разполага с план за създаването на европейска интернет мрежа. Страната ще поиска от големите технологични компании като Facebook и Google да базират част от сървърите си  в Европа.