Великобритания с нови правила за ограничаване достъпа на имигранти

Необходимо е имигрантите да имат минимален доход в продължение на три месеца

19.02.2014 | 13:46
Великобритания с нови правила за ограничаване достъпа на имигранти

Британските власти въведоха още една бариера пред достъпа на имигрантите от Европа до социалната им система. От 1 март влиза в сила изискването всеки имигрант да е печелил поне по 150 паунда седмично в продължение на три месеца, преди да има право на достъп до социални помощи, съобщи Иън Дънкан Смит, министър на труда и пенсиите, цитиран от The Guardian.

Hidden FieldИмигрантите, които изпълняват и това изискване, ще бъдат класифицирани като „работници“, а не като „търсещи работа“. Едва тогава те ще могат да кандидатстват за помощи за деца и за безработица, ако изгубят работното си място.

Границата от 150 паунда е еквивалентна на 24 часа работа на седмица на минимална заплата. Това е и минималният доход, върху който британците плащат осигуровки през тази година. Догодина той ще бъде повишен до 153 паунда седмично.

Всички имигранти – кандидати за помощи, които печелят по-малко от 150 паунда седмично, ще подлежат на допълнителна оценка доколко тяхната работа е „действителна и ефективна“. На тях ще е възможно да им се отказва статут на „работници“, т. е. няма да има възможност да получават помощи.

За икономически неактивните имигранти се залага малко по-висока граница на доходите, за да кандидатстват за помощи за деца, допълва изданието.