Санкциите срещу Иран са нечестни, твърди Рохани

Иранският президент смята, че те ще навредят значително и на Запада

19.02.2014 | 13:17
Санкциите срещу Иран са нечестни, твърди Рохани

Икономическите санкции срещу Иран вредят на икономиката точно толкова, колкото вредят и на Запада, заяви иранският президент Хасан Рохани. Изказването той направи по време на откриването на 9-ата среща на Организацията за Ислямско сътрудничество.

По думите на Рохани санкциите са своеобразна форма на насилие. Той ги нарече нечестни и посочи, че са против мира и зачитането на човешките права.

Искането на Техеран е, когато санкциите бъдат вдигнати, западните петролни компании да възстановят своите големи петролни находища и да развият нови газови полета.

За да бъдат привлечени чуждестранните фирми, Иран е готов да направи промени в законодателството, регулиращо инвестициите в петрола.

Иран е един от най-големите членове на Организацията на страните износителки на петрол. От началото на 2012 г. обаче тя беше принудена да намали своята петролна продукция с 1 млн. барела на ден. Всичко това струва на страната милиарди долари загуби, тъй като в момента тя се движи в рамките на 2,7 млн. барела.

Санкциите срещу Иран остават в сила, въпреки че бе постигнат компромис със Запада за ядрената програма на страната. От своя страна западните компании продължават да се въздържат от инвестиции в Иран.

Наскоро държавният глава на САЩ Барак Обама предупреди корпорациите да не бързат да навлизат на иранския пазар, въпреки че вече са постигнали известни договорки по въпроса.