След евроизборите ще се коментират кандидатурите за председател на ЕК

Ромпой обяви, че това ще се случи на специална среща на 27-и май

18.02.2014 | 12:39
След евроизборите ще се коментират кандидатурите за председател на ЕК

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой се опита да успокои опасенията на Европейския парламент относно кандидата, който ще предложи за председател на Европейската комисия. Той обеща, че преди това ще се консултира с ЕП по въпроса.

По думите на Ромпой  кандидатурите ще бъдат обсъдени и гласувани едва след евроизборите, които ще се проведат на 25-и май.

На 27-и май председателят на Европейския съвет ще събере европейските лидери в Брюксел, за да дискутират кой да бъде приемникът на Жозе Мануел Барозу.

Плановете за срещата разгневиха някои от водещите фигури от Европейския парламент. Те изразиха тревогата си, че може би европейските лидери имат желанието да заобиколят ЕП при избирането на следващия председател на Европейската комисия.

По-късно Херман Ван Ромпой уточни, че на срещата няма да бъде посочен приемник на Барозу.

До момента само държавните и правителствените ръководители на ЕС се договаряха кой да заеме поста председател на ЕК. Според Лисабонския договор те трябва „да вземат предвид резултата от гласуването“ на европейските избори за посочването на кандидата. Това трябва да се случи, въпреки че юридически нищо не ги задължава да се съобразяват с изискването.

Германецът Мартин Шулц, бившият белгийски премиер Ги Верхофстат, гъркът Алексис Ципрас от Радикалната левица и дуото на „Зелените“ - германката Ска Келер и французинът Жозе Бове са обявените досега кандидати.

Очаква се на 7-и март консерваторите от Европейската народна партия да обявят своя кандидат. Спрягани са имената на бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, френския еврокомисар Мишел Барние и бившия латвийски премиер Валдис Домбровскис.