Чуждестранните медии изкривяват случващото се в Сочи, заяви Лавров

Според него същата тенденция се забелязвала и по време на Олимпийските игри

18.02.2014 | 11:28
Чуждестранните медии изкривяват случващото се в Сочи, заяви Лавров

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини чуждите медии, че изкривяват реалността при отразяването на Зимните олимпийски игри в Сочи, обстановката в Украйна и кризата в Сирия.

Според него става дума за “абсолютно съзнателни опити да се оформя общественото мнение по определен начин”. Всичко това Лавров определи като манипулации и преднамерени лъжи. По думите му същата тенденция се забелязвала и по време на Олимпийските игри.

От своя страна критики към чуждестранните медии отправи и руската обществена телевизия. Според нея те наблягат върху несъвършенствата на игрите в Сори и измислят нови, така че да бъде нарисувана по-мрачна картина за събитието.

В изявление, поместено на сайта на министерството, Сергей Лавров посочи, че използването на доминиращата позиция в медиите за разпространяване на лъжи и адаптиране на реалността към собствените политически интереси не предизвиква уважение към държавите, които го правят.

Външният министър се позова на различни примери, за да докаже твърденията си. Той посочи, че CNN показвала снимки от събитията в Ирак отпреди 10 години, твърдейки, че това се случва в момента в Сирия.