Северна Корея е извършвала "неописуеми зверства", твърди ООН

Извършвани са престъпления срещу човечеството, показва нов доклад на Комисията по човешките права на ООН

18.02.2014 | 10:33
Северна Корея е извършвала

В Северна Корея са извършвани “неописуеми зверства” и престъпления срещу човечеството под личния контрол на лидера Ким Чен Ун, заявиха в Женева представители на Комисията по човешките права на ООН, които изнесоха специален доклад по темата.

Документът е съставен след едногодишно разследване, а съставителите му призоваха Международния наказателен съд в Хага да предприеме необходимите действия.

Разследването беше инициирано от Съвета на ООН по правата на човека през 2013 г. Това се случи след като стана ясно, че усилията на Пхенян по въпросите за човешките права не постигат успех.

Самите представители на комисията не са успели да посетят Северна Корея, тъй като не са получили разрешение за влизане в страната. За да съставят доклада те са разговаряли с бивши затворници, лежали в севернокорейските затвори, както и с бегълци.

Освен това са използвани сателитни снимки, за да може да се потвърди съществуването на затворнически лагери. Самият комунистически режим обаче отрича да има такива.

Комисията на ООН нарича Северна Корея “тоталитарна държава” и посочва, че престъпленията срещу човечеството, извършвани на територията ѝ, включват убийства, политически преследвания и мъчения.

Според Държавния департамент на САЩ документът отразява единодушното становище на международната общност, че в Северна Корея ситуацията с правата на човека е сред най-тежките в света.