ЕС замрази преговорите с Швейцария за участието й в научноизследователски и студентски програми

Швейцария не вдигна миграционните ограничения за Хърватия.

17.02.2014 | 12:10
ЕС замрази преговорите с Швейцария за участието й в научноизследователски и студентски програми

Европейският съюз замрази преговорите с Швейцария за участието й в научноизследователски и студентски програми, след като швейцарците се произнесоха на референдум за ограничаване на имиграцията, предаде ДПА.

По силата на резултата от референдума швейцарското правителство ще наложи квоти над имиграцията, с което ще наруши споразумението с Европейския съюз за свободно движение на хора, напомня ДПА.

"Свободното движение на хора между ЕС и Швейцария е основен принцип, който ние няма да поставяме под въпрос", каза говорителят на Европейската комисия Джо Хенън.

деха преговори за обмен на учени в изследователската програма "Хоризонт 2020" и на студенти в образователната програма "Еразъм". Техният развой зависеше от съгласие на Швейцария да вдигне миграционните ограничения над граждани на Хърватия, най-новата членка на ЕС. Но резултатът от референдума задължава швейцарското правителство да не сключва международни договори, които ще влязат в противоречие с квотите над имиграцията.


Швейцарската министърка на правосъдието Симонета Сомаруга информира хърватските власти, че ограниченията над миграцията няма да бъдат вдигнати веднага, както се очакваше, и че се обсъждат решения, които да не дискриминират Хърватия, отбелязва ДПА.

В отговор Европейският съюз реши да отложи преговорите с Швейцария за програмите "Хоризонт 2020" и "Еразъм". "Преговорите се отлагат, докато Швейцария подпише протокола с Хърватия", каза Хенън. Той добави, че засега няма ясни политически сигнали от Берн.

Европейският съюз отложи и преговорите с Швейцария по ново всеобхватно споразумение за укрепване на отношенията, посочва ДПА.