Еврогрупата заседава днес

Притесненията около задаващата се политическа криза в Италия се засилват.

17.02.2014 | 09:14
Еврогрупата заседава днес

Еврогрупата заседава днес. Основните точки в дневния ред включват преговорите между Европейската комисия и Европарламента за Единния механизъм за преобразуване на банки, напредъка на програмата за икономическо възстановяване на Кипър и проточилите се преговори между Гърция и Тройката кредитори.

Според източници от Еврогрупата, резултатите в реформите, които показва Кипър надминават очакванията. Това ще позволи на страната без проблеми да получи следващия транш от помощта по линията на Европейския стабилизационен механизъм през април. Той е в размер на 150 млн. евро.

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас очаква натиск преговорите с Тройката по отношение на оценката на напредъка на страната за 2013 г., да бъдат приключени максимално скоро, преди изборите за европарламент през май. Очаква се днес финансовите министри на страните от еврозоната да изкажат и притесненията си около задаващата се политическа криза в Италия.

Преди няколко дни председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум предупреди, че политическите игри могат да костват пагубна загуба на конкурентоспособност на икономиката. Утре предстои заседание на ЕКОФИН, където подробно ще бъдат разгледани въпросите както за Единния механизъм за преобразуване, така и процесът на внедряването на Механизма за банков надзор, който е предшестван от провеждане ан стрес тестове на големите банки в Еврозоната.