Германският министър на земеделието се оттегля от поста си

Причината е повдигнато обвинение за издаване на класифицирана информация

15.02.2014 | 15:44
Германският министър на земеделието се оттегля от поста си

Германският министър на прехраната и земеделието Ханс-Петер Фридрих напуска поста си, след като срещу него беше повдигнато обвинение за издаване на класифицирана информация.

Фридрих е обвинен, че през 2013 г., когато заемаше поста министър на вътрешните работи, е издал информация, с която е разполагал по силата на заемания пост. Скандалът е свързан с дело срещу депутатът социалдемократ Себастиан Едати, заподозрян, че е съхранявал в компютъра си видеоматериали с детска порнография.

Фридрих, който е министър от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, научил за разследването още през октомври 2013 г. Тогава той уведомил лидерите на партията си за случващото се, поради което в момента е подложен на множество критики.

По същото време Социалдемократическата партия преговаряше с партията на Меркел за съставянето на управляваща коалиция.

Фридрих е написал в декларация, че е готов да подаде оставка, ако прокуратурата започне да го разследва за огласяването на класифицирани данни. Той твърди, че, когато е предавал информацията, е действал честно и по съвест.

Земеделският министър смята, че от гледна точка на правото и политиката неговите действия са правилни.

Преди няколко седмици и друг представител на Християндемократическия съюз подаде оставка. Ковчежникът на партията се оттегли поради съмнения, че е инвестирал лични средства в данъчни убежища в Латинска Америка и Европа.