Обявиха фирмите, които ще унищожат химическия арсенал на Сирия

Общо 14 фирми се включиха в търга

15.02.2014 | 14:22
Обявиха фирмите, които ще унищожат химическия арсенал на Сирия

Вече са ясни имената на фирмите, които ще имат задачата да унищожат химическите оръжия на Сирия.

Търгът, обявен от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), беше спечелен от финландската компания Ekokem и от американския концерн Veolia.

След завършването на търга може да се премине към изпълнението на плана за ликвидиране на химическата програма на Сирия в определените за това срокове, заяви генералният директор на ОЗХО Ахмет Узумджу.

Началото на конкурса беше дадено на 20-и декември миналата година, а до 19-и януари се приемаха молби за участие. Общо 14 фирми се включиха в надпреварата.

Двете компании, които спечелиха търга, ще се нагърбят с отговорността да унищожат почти 800 тона индустриални химически вещества и няколко милиона литра реактивни продукти, които са се образували при унищожаването на сирийското химическо оръжие на борда на американския кораб “Кейп Рей”.

На фона на тези новини преговорите в рамките на мирната конференция “Женева-2” достигнаха до безизходица, въпреки опитите да сложат край на гражданската война в Сирия. Няма гаранции, че разговорите ще продължат след петте дни на спорове кой точно носи отговорност за насилието в страната и за бъдещето на президента Башар Асад.

Русия и САЩ взаимно се обвиниха за патовата ситуация и засилиха поляризацията във войната, но оставиха вратата отворена за нова сесия.

Още за случващото се в Сирия можете да научите от видеото!