Вашингтон ще засили натиска върху режима на Башар Асад

Барак Обама заяви, че ще се търси разрешение на кризата по дипломатичен път

15.02.2014 | 13:06
Вашингтон ще засили натиска върху режима на Башар Асад

Американският президент Барак Обама съобщи, че Вашингтон възнамерява да предприеме стъпки за засилване на натиска върху режима на сирийския президент Башар Асад.

По време на срещата си с йорданския крал Абдула Втори държавният глава на САЩ обясни, че Америка смята да продължи да работи с останалите засегнати страни, за да се стигне до разрешаването на кризата по дипломатичен път.

Обама посочи, че въпреки това не очаква краткосрочно решение на конфликта в Сирия. Той настоява за незабавни мерки за облекчаване на хуманитарната ситуация в страната.

Преди няколко дни американският президент призова Русия да окаже натиск върху сирийския режим да изпълни своите ангажименти към ООН по отношение на хуманитарната помощ. В изявлението си той посочи, че не изключва възможността за военна намеса в Сирия, ако режимът на Асад не положи усилия за прекратяване на насилието.

На 10-и февруари започна и вторият кръг преговори за Сирия в рамките на мирната конференция “Женева-2”. Властите в Дамаск настояват за прекратяването на тероризма, докато опозицията иска да бъде формирано преходно правителство, в което Башар Асад да не участва.

Първият етап от преговорите не премина леко, тъй като не се стигна до решение, а двете страни си размениха тежки думи.