ЕС и МВФ обсъждат отпускането на финансова помощ за Украйна

Сергей Лавров определи опитите за външна намеса в Украйна като "износ на революция" в Европа

13.02.2014 | 17:52
ЕС и МВФ обсъждат отпускането на финансова помощ за Украйна

Отпускането на финансова помощ за Украйна обсъждат днес Европейският съюз и Международният валутен фонд. Върховният представител по външната политика Катрин Аштън е на среща с ръководителя на фонда Кристин Лагард във Вашингтон.

Очаква се до няколко дни Москва и Брюксел да започнат двустранни консултации за възможното негативно икономическо влияние за Русия, което може да има споразумението на Украйна със структурите на Общността.

По думите на руския министър на външните работи Сергей Лавров опитите на външни сили да решават бъдещето на Украйна вместо гражданите на страната са безперспективни.

Лавров твърди, че събитията в Ирак, Либия и Афганистан са ярки примери за последиците от подобна външна намеса, където се отчита беззаконие и тероризъм.

Според дипломата “износът на революция” в Европа не би довел до нещо по-позитивно, а представянето на мнението на Евромайдан като глас на целия украински народ е неприемливо.

Малко след като президентът на Украйна Виктор Янукович се среща с еврокомисаря Щефан Фюле и стана ясно, че е готов на сформира коалиционно правителство с участието на опозицията, нейният лидер Арсений Яценюк беше залят със зелена субстанция по лицето.

Веществото е лекарство, отличаващо се с наситен цвят и специфичен мирис. Яценюк в момента се намира в болница, където е и опозиционерът Александър Турчинов, който също е бил засегнат при нападението.