Сенатор в САЩ съди Обама заради програмата на службите за събиране на данни

Републиканецът Ранд Пол обвини държавния глава в нарушаване на Четвъртата поправка

13.02.2014 | 14:15
Сенатор в САЩ съди Обама заради програмата на службите за събиране на данни

Броени часове след като Комисията на Европейския парламент препоръча Брюксел да замрази договорите със САЩ за предаване на лични данни, сенаторът републиканец Ранд Пол даде на съд американския президент Барак Обама във връзка с програмата на Агенцията за национална сигурност за електронно следене.

Пол обвини държавния глава в нарушаване на закона за допускане на сбор от данни за телефонни разговори на американските граждани.

Като ответници в иска са посочени директорът на Националното разузнаване на САЩ, директорът на ФБР и директорът на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Според Пол програмата за събиране на лични данни на клиенти на телекомуникационни компании, която действа от 2006 г. насам, грубо нарушава Четвъртата поправка на конституцията и това не бива да продължава.

Сенаторът заяви, че е решен да се бори докрай и да спечели делото.От своя страна Европейската комисия увеличава натиска си върху САЩ, тъй като желае страната да намали влиянието си върху интернет архитектурата.

Причината за мярката е отслабеното доверие към Америка след скандала с подслушванията от страна на службите.По-рано американските власти заявиха, че са готови да изслушат Едуард Сноудън, който изнесе документи от Агенцията за национална сигурност, уличаващи я в шпионаж. Въпреки това САЩ категорично изключват възможността за помилване.