Испания прави крачка напред към забраняването на абортите

Мнозина се опасяват, че мярката може да накара испанките да правят аборти в чужбина

13.02.2014 | 11:22
Испания прави крачка напред към забраняването на абортите

Противоречивият проектозакон, който ще забрани на жените в Испания да правят аборт, е една стъпка по-близо до приемане.

Опозицията се опита да блокира текста в парламента, но усилията ѝ не се увенчаха с успех, тъй като управляващата консервативна Народна партия разполага с мнозинство в законодателния орган.

Със 183 гласа „за“ срещу 151 гласа „против“ предложението на социалистите за оттеглянето на законопроекта беше отхвърлено.

Ако документът бъде одобрен, това означава, че жените ще имат право на аборт само в случай на изнасилване или когато могат да се представят доказателства, че бременността представлява риск за психическото и физическото здраве на майката.

80% от испанците, включително и вярващите католици, смятат поправката за ненужна, разкрива социологическите проучвания. Според критиците тя може да ще принуди испанките, които искат да направят аборт, да пътуват в чужбина.

Църквата също подкрепя мярката. Министърът на правосъдието Алберто Руиз-Галардон, който е сред най-големите защитници на проектозакона, твърди, новите правила ще доведат до балансиране правата на жените и тези на неродените им деца.

Идеята е опит на премиера Мариано Рахой да привлече на своя страна дясното крило от съпартийците си, твърдят анализаторите. Според социологическо проучване 68 на сто от гласоподавателите на Народната партия смятат, че жените сами трябва да вземат решение по отношение на абортите.

В контекста на общественото недоволство е възможно правителство да внесе промени преди окончателното приемане на закона по-късно тази година, прогнозират наблюдатели.