Арбузов успокоява инвеститорите в Украйна

Временният премиер ги увери, че правата им са защитени

12.02.2014 | 17:56
Арбузов успокоява инвеститорите в Украйна

Правата на инвеститорите в Украйна са защитени незавсисимо от политическата нестабилност на страна, заяви изпълняващият длъжността премиер Сергей Арбузов. По думите му съвсем скоро Украйна ще бъде стабилизирана и политическият фактор ще спре да влияе съществено на икономиката.

Според Арбузов миналата седмица е била относително спокойна, без агресия и сблъсъци, а той приветства помирението по улиците. Премиерът е категоричен, че икономическият и политическият фактор трябва да бъдат отделени, а надеждите са, че по улиците на Киев ще царят мир и спокойствие.Hidden Field

Временният министър-председател коментира, че Националната банка е затегнала мониторинга и контрола върху Forex пазара, за да намали спекулациите. Взетите мерки пък са показали стабилизиращ ефект, който е дал сигнал на пазарите, заяви Арбузов.

“Пазарните играчи видяха, че националната банка има достатъчно ресурси, за да поддържа стабилност. В момента ситуацията на валутния пазар е под контрол”, допълни той.

Въпреки това опозицията и протестиращите изглеждат непреклонни, а демонстрантите не вярват, че дипломатическите усилия могат да успеят.

На 13-и февруари Международният валутен фонд и Европейският съюз ще обсъдят отпускането на финансова помощ за Киев. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън ще говори за евентуалните суми, които да бъда отпуснати. Това ще се случи във Вашингтон, където ще бъде и ръководителят на МВР Кристин Лагард.

От своя страна еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле се срещна с лидерите на опозицията в Украйна, за да обсъди с тях възможностите за приемането на нова конституция, съставянето на ново правителство и възможностите за развитието на икономиката. Очаква се до края на днешния ден Фюле да проведе разговор и с президента Виктор Янукович.