Босненският премиер настоява да се проведат предсрочни избори

Никшич направи предложението само седмица, след като протестите в Сараево прераснаха в сблъсъци

12.02.2014 | 15:34
Босненският премиер настоява да се проведат предсрочни избори

Премиерът на Босна и Херцеговина Нермин Никшич предложи в страната да се проведат предсрочни избори. Във връзка с това той внесе в централния парламент предложение за поправки в избирателния закон, които да позволят извънреден вот за парламент.

Никшич направи предложението само седмица, след като протестите в Сараево прераснаха в сблъсъци, насилие и палежи. Конституцията в сегашния ѝ вид обаче не предвижда провеждането на предсрочни избори.

Въпреки насилието през последните няколко дни протестите в момента протичат мирно. Причина за тях стана затварянето на завода в град Тузла, който остави без работа значителна част от гражданите.

Междувременно протестите продължават да се разрастват в доминираната от мюсюлмани автономна част на страната и в други райони.

Гражданите са недоволни от лошото състояние на икономиката и от политическите проблеми. В частта от републиката, където живеят повече сърби, се организират контрапротести. Хората твърдят, че са против предсрочни избори.

Лидерите призовават гражданите да не се позволява този конфликт да прерасне в етнически сблъсък като този от началото на 90-те години, който стана причина за смъртта на близо 100 000 души.