Рахой: Няма да обсъждам националния суверенитет

Испанският премиер не желае да приеме сериозно референдума за независимостта на Каталония

12.02.2014 | 12:28
Рахой: Няма да обсъждам националния суверенитет

Испанският премиер Мариано Рахой обяви, че не приема сериозно възможността за провеждането на референдум за независимостта на Каталония.

Допитването обаче е насрочено за 9-и ноември. На тази дата гражданите на областта ще трябва да отговорят на два въпроса. Единият е “Искате ли Каталония да стане държава?”, а вторият - “Ако да, искате ли тя да бъде независима?”.

Испанският министър-председател се закани, че ще се обърне към Конституционния трибунал, за да блокира референдума. По думите му Каталония е поставила страната в сложна ситуация, а той е готов на диалог и би искал да чуе всички гледни точки по въпроса. Въпреки това е категоричен, че няма да обсъжда националния суверенитет и няма да приеме референдума сериозно, докато е премиер на Испания.

Движението за независимост на Каталония набра голяма популярност през последните три години, а половината каталонци посочват, че са за отделянето на областта. Тя има собствен език и съставлява една пета от икономиката на страната.

Намеренията за независимостта са подхранвани допълнително от икономическите трудности в Испания, от големите данъци, концентрацията на властта и бизнеса в Мадрид, както и от орязването на публичните разходи.