Оланд: Тактики като подслушванията не бива да същесвуват между Европа и Америка

Взимоотношенията между Франция и САЩ са по-добри, отколкото в близкото минало, каза френският президент

11.02.2014 | 14:38
Оланд: Тактики като подслушванията не бива да същесвуват между Европа и Америка

Продължава посещението на френския президент Франсоа Оланд в Съединените Щати. И докато целият свят очаква новини около темите за подслушването, Иран, Сирия и икономическите отношения между Брюксел и Вашингтон, двамата лидери заложиха на символизма. Те посетиха Монтичело - имението на бившия американски президент и известен франкофил Томас Джеферсън и засвидетелстваха силната връзка между двете държави, започнала още в края на 18 век. 

В момента взаимоотношенията между двете страни са по-добри, отколкото преди няколко десетилетия, каза Оланд. Все пак той отново порица действията на Националната служба за сигурност на САЩ и заяви, че подобни практики не бива да съществуват между Европа и Америка. 

Двамата лидери излязоха със съвместна статия във Washingon Post и Le Monde, в която изразяват готовност за сближаване на отношенията, което може да бъде пример за партньорство между двете държави.

При посещението си в дома на Джеферсън двамата президенти обиколиха заедно изящната резиденция, която Джеферсън проектирал лично, и разгледаха кабинета, в който третият президент на САЩ пишел, правел архитектурни проекти и научни наблюдения. В приземния етаж Обама и Оланд посетиха кухнята със съдове и прибори, донесени от Джеферсън от Париж, където бил посланик.