ЕС продължава да следи отблизо случващото се в Украйна

САЩ и ЕС подкрепят опозицията в Киев в искането ѝ за промяна в конституцията и създаването на технократско правителство

11.02.2014 | 12:54
ЕС продължава да следи отблизо случващото се в Украйна

Никой не иска спешни и цялостни санкции за Украйна, но целеви санкции са възможни, ако ситуацията в Киев се влоши, заяви министърът по европейските въпроси на Франция Тиери Репантен по време на последното заседание на външните министри от Европейския съюз.

По думите му страната това е начинът да се предаде ясно съобщение на страната.

Репантен разкри, че ЕС следи ситуацията в Киев изключително внимателно и ще отстоява демокрацията. Санкции ще има за тези, които действат против нея, категоричен е той.

Европейският съюз и САЩ подкрепят украинската опозиция в призивите ѝ за реформа на конституцията на Украйна и създаването на технократско правителство, което да контролира икономиката и силите за сигурност.

Външните министри от Европейския съюз дадоха да се разбере, че са готови да работят за бъдещата евроинтеграция на Украйна, но при определени условия.

Според Полша споразумението за свободна търговия може да бъде първата крачка към този процес, а тя по-късно може да прерасне в покана за пълноправно членство.

Най-малко шестима души загинаха в украинската столица след като протестите прераснаха в сблъсъци с полицията.

Лидерът на движението Автомайдан Дмитрий Булатов, който беше безследно изчезнал, но по-късно беше открит в покрайнините на Киев, заяви, че е бил измъчван от похитителите си, които говорили на руски език.