Брюксел ще преразгледа достъпа на Швейцария до единния пазар на Общността

Швейцарците подкрепиха въвеждането на квоти за имигранти от ЕС на референдум.

10.02.2014 | 11:44
Брюксел ще преразгледа достъпа на Швейцария до единния пазар на Общността

Брюксел предупреди, че достъпът на Швейцария до единния европейски пазар е застрашен. Европейската комисия предупреди, че ще обмисли ревизиране на взаимоотношенията си със страната, след като швейцарците подкрепиха въвеждането на квоти за имигрантите от общността на референдум.

„ЕС ще проучи последиците, които тази инициатива ще окаже върху отношенията като цяло", става ясно от съобщение на Еврокомисията. В документа се казва, че допитването в Швейцария е „в разрез с принципа на свободното движение на хора".

„Уважаваме демократичния избор на швейцарския народ. Но четирите фундаментални свободи- свободно придвижване на хора, стоки, капитали и услуги са неделими. Не може да съществува единен пазар с пробойни”, заяви заместник-председателят на ЕК Вивиан Рединг.

Швейцария не членува в ЕС, но има споразумения за достъп до свободния европейски пазар. Страната вече въведе квоти за имигранти от страни, които не са членки на Евросъюза, но според подписано през 1999 година споразумение швейцарските и европейски граждани могат да се придвижват свободно.

Вчера обаче, макар и с крехко мнозинство от 50,3 %, Швейцария гласува за ограничаване на достъпа на имигрантите.

Около 23% от близо 8-те милиона швейцарци са чужденци. На година в страната пристигат нови 80 хиляди имигранти. Най-голяма е групата на италианците, на второ място са германците. Сънародниците ни в Швейцария са около 3 хиляди души.