Брюксел обмисля санкции срещу Киев, твърдят запознати източници

Външните министри от ЕС ще обсъждат събитията в Украйна,Босна и Херцеговина и Сирия.

10.02.2014 | 10:32
Брюксел обмисля санкции срещу Киев, твърдят запознати източници

Среща на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз ще се проведе днес и утре в Брюксел. В дневния ред са включени събитията в Сирия и Украйна, както и критичната ситуация в Босна и Херцеговина.

Брюксел обмисля санкции срещу Киев, твърдят запознати източници.

Насилието срещу мирни демонстранти в Украйна вече беше осъдено със специална резолюция на Европейския парламент, който настоя още отговорните за убийствата на протестиращите да бъдат наказани и поиска от Русия да зачете правото на украинците да решават бъдещето си.

Отново през изминалата седмица германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заплаши режима на Виктор Янукович със санкции.

"Мисля, че сега трябва да покажем санкциите като заплаха", заяви Щайнмайер. Изказването му противоречи на становището на германския канцлер Ангела Меркел от миналата седмица, според което въпросът за санкциите не е на дневен ред.

В отговор Киев извика посланика на Германия Кристоф Вайл и акцентира върху "необходимостта от обективна оценка на развитието на вътрешнополитическите процеси".

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу от своя страна съобщи, че ЕС обмисля отпускане на допълнителна финансова помощ за обхванатата от криза Украйна, но няма да влиза в наддаване с Русия за Киев. Опозиционният лидер Арсений Яценюк поиска помощ от 11 милиарда евро, докато Русия обеща да отпусне заем от 15 милиарда евро. Според дипломати от ЕС на Запада ще му е трудно "да достигне руската оферта".

Другият въпрос, който силно тревожи Брюксел, е бунтът срещу социално-икономическото неравенство, високата безработица и корупция в Босна и Херцеговина. Случващото се в Региона стана повод за коментар и от страна на сръбския вицепремиер и лидер на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич.

"Това, което смятам за най-важно е да запазим стабилността в Сръбската република, да възстановим стабилността в Босна и Херцеговина, защото ситуацията там не вещае нищо добро за никого и заплашва целия регион, притеснява инвеститорите, а и не само тях,“коментира Вучич. - „Политическата и икономическа стабилност на региона е от съществена важност за нас. Това е посланието на Сърбия“.

Междувременно стана ясно, че ЕС може да се наложи да изпрати повече войници в Босна.

Избухналите размирици са най-тежките след края на войната отвойната от 1992-1995, коментират анализатори.