Жителите на Токио избират губернатор

Дебатът за атомната енергия в страната на изгряващото слънце се превърна в разделителна линия между опонентите.

09.02.2014 | 13:05
Жителите на Токио избират губернатор

Жителите на Токио избират губернатор. За поста се борят 16 кандидати. Дебатът за атомната енергия в страната на изгряващото слънце се превърна в разделителна линия между опонентите.

10 милиона японци избират ръководител на града. Новият лидер ще бъде натоварен с две важни задачи – прекратяване на зависимостта на страната от ядрените централи и подготовката на Олимпиадата през 2020 година.

Като най-вероятен фаворит се очертава кандидата на дясното правителство и бивш министър на здравеопазването, заетостта и социалните грижи Йоичи Масузое. Той обещава да възобнови работата на реакторите във Фукушима. Основният му опонент е бившият премиер Морихиро Хосокава, който след 20-годишна пауза, отново излезе на политическата сцена, за да се противопостави на ядрената енергетика. Предишният губернатор на Токио Наоки Иносе подаде оставка заради корупция. Той взел заем за 500 000 долара от болница, която се оказала забъркана в скандал с купуване на гласове на депутати. Анализатори обаче се съмняват в избирателната активност, като изтъкват липсата на интерес от страна на младите, както и необичайно силната снежна буря, която в събота се стовари върху японската столица.