Сълзотворен газ за протест срещу контрола в интернет

Турската полиция разпръсна демонстрантите.

09.02.2014 | 10:16
Сълзотворен газ за протест срещу контрола в интернет

Турската полиция използва водни оръдия и сълзотворен газ за разпръсване на стотици души, които протестираха в центъра на Истанбул срещу въвеждането на по-строг контрол на интернет, одобрено от парламента тази седмица, предаде Ройтерс.

Демонстрантите замеряха полицаите с камъни и изстрелваха по тях фойерверки.

Новите правомощия, които още не са подписани от президента, ще позволят на властите да блокират уебстраници само няколко часа след вземането на решение и без да им трябва съдебно разрешение, което според опозицията е част от опитите на правителството да заглуши обсъжданията на корупционен скандал.

Освен това интернет доставчиците ще са задължени да съхраняват данните на потребителите си и да ги предоставят на властите при поискване.

Според правителството реформата на интернет, която бе внесена в парламента преди разследването за корупция да стане публично в края на миналата година, има за цел да защити личните свободи, а не да смълчи антиправителствените критики.

Корупционният скандал избухна на 17 декември с арестуването на близки до премиера Реджеп Ердоган бизнесмени и на синовете на трима министри, припомня БТА.