Швейцария е на път да върне квотите за чужденци

Алпийската страна провежда референдум за свиване на имиграцията.

09.02.2014 | 09:05
Швейцария е на път да върне квотите за чужденци

Швейцарците гласуват днес на референдум срещу масовата имиграция от страна най-вече на жителите на ЕС, предаде АФП.

Последното допитване показва, че привържениците на "да" печелят почва за сметка на онези, които няма да подкрепят идеята за ограничения на масовата имиграция.

Ако спечели "да"-то това може да обтегне отношенията на Швейцария с Брюксел, защото под въпрос се поставя принципа на свободното движение на хора, отбелязва в. "Фигаро".

Швейцария е малка страна с 8 милиона жители. Тя не е част от ЕС, но е обкръжена от страни членки. След петгодишни преговори с ЕС Берн реши да отвори трудовия си пазар. Към момента на влизането на правилото за свободно движение швейцарските власти обаче казаха, че на година в страната ще идват най-много 8000 души.

В действителност Швейцария, която не пострада от кризата, приема 80 000 чужденци на трудовия си пазар, което предизвика гнева на дясната популистка партия Демократичен съюз на центъра, която има най-много депутати в парламента. Именно тази партия е в основата на референдума.

Ако изходът от гласуването е положителен, Швейцария ще възобнови годишните квоти на разрешителни за пребиваване, издавани за чужденците. Тези квоти ще бъдат въз основа на  потребностите на страната от имигранти.

Работодателите в страната са против въвеждането на тези квоти, съпътствани с множество административни формалности.

Паралелно с референдума срещу масовата имиграция швейцарците се произнасят и по въпроса за намаляването или премахването на финансирането от здравната каса на абортите.