Юридически прецедент в Испания

Принцеса Кристина, дъщеря на крал Хуан Карлос, ще се яви в съда по обвинения в корупция и финансови измами.

08.02.2014 | 10:21
Юридически прецедент в Испания

Юридически прецедент в Испания. Принцеса Кристина, дъщеря на крал Хуан Карлос, ще се яви в съда по обвинения в корупция и финансови измами. Това е тежък удар за благородническата фамилия, чийто авторитет вече пострада вече няколко пъти.

Заседанието ще премине при закрити врата и ще се проведе в Палма де Майорка – столицата на Балеарските острови, където кралските особи традиционно прекарват лятото. 48-годишната принцеса Кристина ще бъде разпитана във връзка с корупционните афери на нейния съпруг, бивш олимпийски шампион по хандбал. Смята се, че той е откраднал над 6 милиона евро чрез благотворителната си фондация, укривал е данъци и е фалшифицирал документи. Не е ясно обаче дали принцеса Кристина има общо с тъмните сделки на своя благоверен. Жителите на Палма де Майорка са критично настроени.

За първи път в историята член на кралското семейство ще се яви като обвиняем. Съдебната сага се развива в крайно неприятен момент за краля. Преди седмица той навърши 76 години и се появи на военна церемония с измъчен вид и подпрян на патерици след операция на ханша. Хуан Карлос се опита да върне силно подкопаното доверие на поданиците, като разкри размера на парите, с които ще разполага кралската фамилия през годините. Според разгласения бюджет кралят ще получи "заплата" от 140 519 евро - около 6 пъти повече от един средностатистически испанец, но много пъти по-малко от главния изпълнителен директор на голяма компания или банка. Въпреки тези разкрития социологическите проучвания показват, че 60 % от испанците искат той да абдикира в полза на сина си, а над 40% се обявяват изобщо за премахване на монархията.