Скандален запис на американски дипломати, обсъждащи Украйна, изтече в мрежата

Файлът се казва “Марионетките от Майдана” и е с дължина малко над 4 минути

07.02.2014 | 11:18
Скандален запис на американски дипломати, обсъждащи Украйна, изтече в мрежата

Скандален запис от телефонен разговор между американския посланик в Украйна Джефри Пайът и помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд изтече в интернет.

Файлът се казва “Марионетките от Майдана” и е с дължина малко над 4 минути. В него, използвайки неприличен език, Нуланд обижда Европейския съюз и обсъжда задкулисните политически игри, свързани с кризата в Киев.

В записа се чува как двамата обсъждат взаимоотношенията между опозиционните лидери Виталий Кличко и Арсений Яценюк и коментират евентуалните им роли при формирането на ново правителство. За Кличко Нуланд посочва, че не е добра идея той да попадне в бъдещ кабинет, пише BBC.

Тя твърди, че Яценюк има по-голям икономически опит, ето защо би бил по-полезен. От страна на САЩ никой не е отрекъл, нито потвърдил автентичността на записа.

Виктория Нуланд пък е в постоянен контакт със своите европейски колеги и им е поднесла извиненията си, заяви говорителят на Държавния департамент Джен Псаки.

Говорителят на Белия дом Джей Карни коментира, че най-вероятният източник на записа е свързан с Москва, като се има предвид, че руски дипломат е сред първите, обърнали му внимание.

Масовите антиправителствени протести в Украйна избухнаха в края на ноември миналата година, когато под натиска на Москва президентът Виктор Янукович отказа да подпише документите за асоцииране на страната с ЕС.