Британското правителство отделя 130 млн. паунда за борба с наводненията

Плановете са през тази година да бъдат похарчени 30 млн. паунда по схемата

07.02.2014 | 10:25
Британското правителство отделя 130 млн. паунда за борба с наводненията

Британските власти ще отделят още 130 млн. паунда за отстраняване на последствията от наводненията и предотвратяването им, заяви министърът на общностите и местната власт Ерик Пикълс.

Плановете са през тази година да бъдат отделени 30 млн. паунда, а през 2015 г. - останалите 100 млн.
Според новата схема за защита от наводнения мерките трябва да предпазят повече от 42 000 имота в районите, които обикновено понасят ударите на стихията.

Преди време премиерът Дейвид Камерън заяви, че за 12 месеца правителството ще отдели 100 млн. паунда за отстраняването на последствията от най-силните за последните десетилетия наводнения. 75 млн. паунда от тази сума са предназначени за възстановяването на инфраструктурата. Част от тях ще отидат и за ремонт на пострадалите домове и за спешни дейности за борба с наводненията в графство Съмърсет.

Около 15 000 паунда дневно струва на правителството отстраняването на последствията от наводненията в този регион, сочи оценка на министъра на околната среда Оуън Питърсън.

Според Агенцията за опазване на околната среда във Великобритания в 273 района остава опасността от наводнения. В 85 района предупрежденията бяха отменени, но не се очаква значително подобряване на ситуацията в следващите няколко дни.