Украинската опозиция призова за връщането на конституцията от 2004 г.

Ако тя бъде върната, Украйна ще стане парламентарна република, заяви Арсений Яценюк

06.02.2014 | 15:55
Украинската опозиция призова за връщането на конституцията от 2004 г.

Украинската опозиция призова депутатите в парламента да подкрепят конституцията на страната от 2004 г. По думите на опозиционните лидери по този начин ще бъдат ограничени правомощията на държавния глава, а Украйна ще стане парламентарна република.

Единият от лидерите на опозицията Арсений Яценюк заяви от парламентарната трибуна, че с конституционната смяна най-сетне ще бъде отхвърлена диктатурата на президента и ще се даде възможност на парламента да формира правителство.

Яценюк смята, че тези действия трябва да бъдат предприети веднага, тъй като създаването на специализирани комисии и работни групи само ще увеличи напрежението.

Опозиционният лидер заяви, че Виктор Янукович не бива да продава интересите на собствения си народ, както го прави в момента в Сочи. По думите му от това няма да се получи нищо, освен подкрепа от провинциалните лидери.

По-рано днес стана ясно, че представителите на ЕС, които са на посещение в Киев, планират създаването на постоянна парламентарна комисия на Европейския парламент в страната и да въведат санкции за политиците, отговорни за смъртта на протестиращи.