Кризисен механизъм за България може да бъде активиран от ЕС

Причината за него е тежката ситуация с бежанците

06.02.2014 | 15:32
Кризисен механизъм за България може да бъде активиран от ЕС

Европейският парламент и Европейската комисия изразиха решителната си готовност да останат солидарни с България по въпроса със сирийските бежанци.

Постиженията на българските власти в овладяването на ситуацията трябва да бъдат признати, заяви по време на пленарна сесия в Страсбург еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Въпреки това тя подчерта, че обстановката продължава да буди сериозни тревоги, ето защо за България може да се активизира кризисен механизъм.

Еврокомисарят призова всички държави в Европейския съюз да отворят границите си за бежанци, така че тежестта да бъде разпределена равномерно.

За бежанците в България тя подчерта, че са все по-уязвими, а ситуацията с тях е много тежка, ето защо трябва да се реагира бързо.

Страната ни може да стане първата, за която да бъде активиран Механизмът за кризисен мениджмънт от регламента “Дъблин-2”.

Онези, които поемат основната тежест от миграционните потоци, се нуждаят от подкрепа, заяви гръцкият министър на външните работи Евангелос Винизелос от името на председателството на ЕС.

По думите му България е силно изложена на такъв натиск и всички са говори да направят всичко възможно, за да ѝ помогнат да се справи със ситуацията.

От своя страна евродепутатът Ивайло Калфин коментира, че България не се нуждае само от механизма, но и от реална солидарност. Той призова държавите в ЕС да увеличат квотите бежанци, които приемат.