ЕС обмисля санкции за Украйна заради насилието срещу демонстрантите

Полският премиер Доналд Туск обяви, че Киев не бива да чака голяма финансова помощ от ЕС

06.02.2014 | 10:42
ЕС обмисля санкции за Украйна заради насилието срещу демонстрантите

Украйна е заплашена от санкции заради насилието в страната. Представители на Европейският съюз, които са на посещение в Киев, дадоха предложение за създаването на постоянна парламентарна мисия на ЕП в страната и въвеждането на санкции на политиците, отговорни за смъртта на демонстранти.

Позовавайки се на проекторезолюция на Европейския парламент за ситуацията в Украйна, договорена от всички парламентарни фракции, европейските институции смятат, че постоянната мисия може да облекчи напрежението и да улесни диалога между страните в конфликта.

Посланикът на САЩ в Киев заяви, че въвеждането на извънредно положение в Украйна или използването на сила за разпръскване на демонстрантите ще доведе до незабавни икономически санкции от страна на Вашингтон.

Полският премиер Доналд Туск обяви, че Украйна не бива да чака голяма финансова помощ от ЕС. Въпреки това въпросът за помощта ще се реши едва когато еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле не посети Киев, а това ще се случи следващата седмица.

Ако конституцията от 2004 г. бъде възстановена, а правителството бъде сформирано само от представители на опозицията, Арсений Яценюк е готов да оглави новия кабинет, разкри самият той.