Служителите на лондонското метро излизат на 48-часова стачка

Те се обявиха против съкращаването на работни места и намаляването на работното време на касите за билети

05.02.2014 | 10:26
Служителите на лондонското метро излизат на 48-часова стачка

Служителите на лондонското метро започнаха 48-часова стачка срещу плановете за съкращаване на 950 работни места и намаляване на работното време на билетните каси. 

Метрото е най-важната транспортна артерия в британската столица. Всеки ден то превозва около 3 млн. души.

Протестът ще засегне и линията, обслужваща най-натовареното летище на Острова – Хийтроу. Ръководството смята, че съкращенията биха позволили спестяването на до 50 млн. лири годишно.

Ще бъдат взети всички мерки, за да се минимизират неудобствата за жителите на Лондон, заявиха от кметството.

По време на акцията влаковете на метрото ще се движат на голям интервал от време. В част от районите и сервизните станции се планира работата напълно да спре. Касиерите няма да продават билети в продължение на няколко часа.

В публикация в Twitter премиерът Дейвид Камерън нарече стачката „срамна“, тъй като тя ще повлияе негативно на милионите граждани и гости на Лондон. Кметът Борис Джонсън също осъди решението на профсъюзите. По думите му е недопустимо „двигателят на британската икономика“, Лондон, който произвежда 25 на сто от БВП на Великобритания, да бъде държан като заложник от „шепа хора“.

Очаква се нормалното движение в столицата да бъде възстановено чак в петък сутринта. Дотогава ще бъдат пуснати допълнителни автобуси.

Главният секретар на транспортния профсъюз Боб Кроу заяви, че служителите на метрото са готови да преустановят протеста си, ако кметът спре съкращенията на работните места.

Стачката на метрополитена е смятана за най-голямата за последните няколко години.