Гърция иска ясна позиция от ЕС срещу Турция

Европа е разделена относно конфликта в Източното Средиземноморие 

01.10.2020 | 11:48 Редактор: Тодор Петров
Гърция иска ясна позиция от ЕС срещу Турция

Напрежението между Атина и Анкара за контрола на определени води в Източното Средиземноморие изглежда намалява. 

Гръцкото правителство обаче иска от ЕС да приеме ясна позиция срещу Турция и да реши по време на срещата на върха в Брюксел дали да наложи санкции, съобщава "Евронюз".

Изглежда, че европейските партньори са образували два блока. Германия, която председателства Съвета на ЕС през този семестър, може да се опита да изгради мост между двете страни, като силно насърчава откриването на проучвателни контакти между Анкара и Атина.

"От една страна са Франция, Кипър и Гърция, разбира се, както и някои други страни, като Австрия и сега Ирландия. От друга страна, има блок от северни страни, който твърдят, че санкциите не трябва да се налагат и че трябва да се отвори мост към Турция. Гръцката страна е готова да започне преговори, но изглежда Турция не иска санкции, наложени върху нея, въпреки че все още държи два от своите кораби в кипърски териториални води", коментира професор по международно право в Атина Агелос Сиригос.

Миналата седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази пред ООН готовността си да даде шанс на дипломатическите канали за разрешаване на скорошната ескалация на напрежението с Турция, припомня БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години