Янукович ще склони за избори, ако не постигне компромис с опозицията

Днешната четвърта сесия на украинския парламент започна емоционално

04.02.2014 | 18:19
Янукович ще склони за избори, ако не постигне компромис с опозицията

Украинският президент Виктор Янукович е готов за предсрочни парламентарни и президентски избори, ако не постигне компромис с опозицията, съобщи един от приближените съветници на държавния глава.

Опозиционните депутати пък призоваха за промени в Конституцията, които да дадат по-голям контрол на парламента върху формирането на правителството. Опозицията настоява и за закони, които да ограничават правомощията на президента.

Началото на днешната четвърта сесия на украинския парламент беше белязано от емоционални сцени. Още преди финала на химна на Украйна, група опозиционни депутати започна да скандира “Убиец”, насочвайки вниманието към министъра на външните работи Виталий Захарченко.

Заради случилото се голяма част от парламентарните членове предпочетоха да напуснат заседанието. От своя страна Олександър Ефремов, който е лидер на Партията на регионите, обвини опозицията, че е безотговорна. По думите му не може да се позволи на провокатори да спечелят.

Опозиционният лидер Виталий Кличко заяви, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут, за да се избегне гнева по улиците и напрежението в обществото. Той подчерта, че един от начините за разрешаването на проблема се крие в преразпределянето на властта в страната.

Кличко настоява диктатурата да бъде спряна по цивилизован начин и призова за връщане към Конституцията.

По-рано днес стана ясно, че Европейският съюз и САЩ обмислят икономическа помощ на страната.