Над 900 кг кокаин са иззети при полицейска акция в Испания

Смята се, че наркотрафикантите се опитвали да пренесат товара до Коста дел Сол

04.02.2014 | 10:59
Над 900 кг кокаин са иззети при полицейска акция в Испания

Испанската полиция е открила 900 кг кокаин, скрит в 37 раници, които били оставени в морето край плаж в източния град Валенсия. Раниците разполагали с модерна GPS система, така че да може да се проследи къде точно се намират.

Операцията е започнала още през май миналата година в района на Валенсия и Малага, а в рамките ѝ са арестувани петима души с испанско гражданство.

Наркотрафикантите са били задържани от полицията през нощта в морето. Изненадани от случващото се, те се освободили от необичайния си товар.

Раниците със забранените вещества били открити на следващия ден край плаж във Валенсия. Освен наркотиците, полицията е иззела и 72 000 евро, часовници, луксозни бижута, лодка и други три превозни средства.

Органите на реда твърдят, че престъпниците са се опитвали да пренесат товара до Коста дел Сол край Малага. Самата организация пък е заподозряна за трафик на наркотици и пране на пари.

Благодарение на тесните връзки на Испания с бившите ѝ латиноамерикански колонии, страната е смятана за врата към Европа за кокаина.

Над 20 тона от наркотика бяха иззети през 2012 г. Количеството е само 41% от цялото, заловеното в Европа през същата година.

Заради полицейските акции трафикантите продължават да измислят множество нови методи за укриване на дрогата. Един от най-любимите им методи са пратките с банани. През последните няколко години наркотици бяха намерени и сред малки южноамерикански сладкиши, във фалшиви импланти за гърди, сред рози, под перуки и дори в стомаха на жив лабрадор.