Словения се бори с изключително лошото време

Властите в страната оценяват щетите от снежната буря

04.02.2014 | 10:14
Словения се бори с изключително лошото време

Около една четвърт от домакинствата в Словения са останали без ток заради обилните снеговалежи. Междувременно страната оценява щетите от снежната буря, която се оказа най-силната за последните няколко десетилетия

Лошото време през последните дни е засегнало около 250 000 души. Във връзка с това правителството се обърна към Германия, Австрия и Чехия с молба да изпратят преносими дизелови генератори.

Предварителните оценки на властите показват, че възстановяването на инфраструктурата в страната може да отнеме около няколко месеца. Най-засегнати от снежната стихия са югозападните райони.

Въпреки усилията влошените метеорологични условия се оказват сериозен проблем. На 3-ти февруари около 120 хил. домакинства в страната все още чакаха електричеството да бъде възстановено. 40 на сто от училищата в Словения пък останаха затворени, съобщава BBC.

Хърватия и Сърбия също са засегнати от лошото време. Вчера сръбската полиция започна изтеглянето на камиони, блокирани вече два дни на главния път между Суботица и Нови Сад. За няколко часа беше блокиран и основният път към България.