ЕС обсмисля отпускането на допълнителна финансова помощ на Украйна

Жозе Мануел Барозу разкри, че евросъюзът няма да наддава с Руси

04.02.2014 | 09:39
ЕС обсмисля отпускането на допълнителна финансова помощ на Украйна

Европейският съюз обмисля отпускането на допълнителна финансова помощ за Украйна, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

По думите му ЕС и международните му партньори обсъждат как може да се помогне на страната, ако Киев заяви, че е готов да реформира икономиката си.

Барозу разкри, че евросъюзът няма да наддава с Русия кой да плати повече на Украйна, тъй като вярва, че ЕС е пътят, по който искат да вървят повечето украинци.

Министерството на външните работи на пък Русия призова опозиция в Киев да се откаже от заплахите и ултиматумите и да активизира диалога с властта. Според него само по този начин може да се излезе от дълбоката криза, в която се намира страната в момента.

Съобщението посочва още, че един от опозиционните лидери публично е призовал гражданите да създадат отряди, които да патрулират по улиците, както и да организират протести пред областните администрации.

Всичко това противоречи на изявленията на опозицията за ангажименти към демокрацията и европейските ценности, твърдят от външното министерство.

През ноември украинският президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумение за асоциирането на страната с ЕС. Вместо това той прие заем от Русия в размер на 15 млрд. долара. Решението му отприщи общественото недоволство и предизвика продължаващите и до днес големи антиправителствени протести.

Вчера опозицията в Украйна разкри, че е готова да управлява.