Въоръжен нахлу в училище в Москва, държа заложници

При инцидента са загинали двама души.

03.02.2014 | 16:42
Въоръжен нахлу в училище в Москва, държа заложници

Въоръжен младеж, който нахлу в московското училище номер 263 и държа заложници, е бил обезвреден.

Охраната на учебното заведение не е успяла да спре младежа, който използвал сила, но е успяла да извика полицията.

Нападателят се оказа ученик от горните класове в същото училище. Той е бил задържан от полицаи. Двама души са убити.

Не са ясни мотивите на ученика, застрелял учителя си по география и един полицай, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки изявления пред журналисти на представители на полицията и следствието.

Тийнейджърът дошъл в училище с две огнестрелни оръжия - малокалибрена пушка и ловджийска карабина. Оръжието е на баща му и е регистрирано. След като охраната не могла да го спре, ученикът влязъл в класната си стая и стрелял по учителя по география. След четири минути пристигнали извиканите от охраната полицаи. Когато отворили вратата на класната стая, момчето открило стрелба. Един полицай е бил убит, а втори - тежко ранен. Установено е, че от малокалибреното оръжие са произведени 11 изстрела.

Никое от децата не е пострадало.

Нападателят е бил отличник, твърди се, че е имал никакви конфликти в училище. Предполага се, че е преживял емоционален срив. След случилото се в училище пристигнал бащата на ученика и успял да го убеди да се предаде.

Всички ученици в московското училище, взети за заложници от въоръжения тийнейджър, са освободени. Загинаха един полицай и един учител, съобщи след края на инцидента за ИТАР-ТАСС руското министерство на вътрешните работи.

"Престъпникът (. . .) е обезвреден; става дума за ученик в един от горните класове на училището", заяви представител на ведомството. Тийнейджърът е задържан, уточни той.

Полицията евакуира всички деца и учители от другите класове; пострадали няма. Сградата е отцепена от сили на реда. Наоколо са паркирани близо 30 полицейски коли, пристигнали са спасители, пожарникари и екипи на Бърза помощ. На местопроизшествието действа оперативен щаб. Край мястото се струпват минувачи и родители на ученици от училището.

Недалеч кацна санитарен хеликоптер на Министерството на извънредните ситуации, посочва агенцията. Според АФП машината е откарала ранен полицай.

На мястото на инцидента се намира руският вътрешен министър Владимир Колоколцев. Московският кмет Сергей Собянин лично следи ситуацията в учебното заведение. На местопроизшествието работят следователи.