Италианският премиер се надява, че Etihad ще купи дял от Alitalia

Очаква се дялът да е около 40%, а неговата стойност да е около 300 млн. евро

03.02.2014 | 13:59
Италианският премиер се надява, че Etihad ще купи дял от Alitalia

Италианският премиер Енрико Лета изрази надеждите си, че една от най-големите авиокомпании в света Etihad ще инвестира в изпадналия в дълбоки финансови затруднения италиански превозвач Alitalia.

По време на среща в Дубай с представители на бизнеса в Обединените арабски емирства Лета даде обещание, че правителството ще помогне с каквото може.

Министър-председателят на Италия заяви на икономическия министър на ОАЕ Саид ал Мансури, че около 300 италиански компании работят в различни сектори в емирствата.

Мисля, че можем да помогнем на дубайския бизнес да се учи от нашите грешки в някои области, заяви Лета.

Авиокомпаниите вече са в напреднала фаза на преговори, а ръководителите на Etihad вчера заявиха, че си поставят срок от 30 дни, за да вземат окончателно решение дали да се сдобият с дял от Alitalia.

Очаква се дялът да е около 40%, а неговата стойност да е около 300 млн. евро. Междувременно се извършва проверка на активите и състоянието на италианската компания.

Благодарение на сделката Etihad може да стане част от авиокомпаниите, които се възползват все повече от трудностите на превозвачите от Западна Европа.

На фона на всичко това нискотарифните компании като EasyJet пък бележат значителен растеж, а Emirates организира полети до ключови европейски дестинации.