Започна кампанията за президентските избори в Афганистан

Хамид Карзай няма право да се кандидатира за трети мандат, но в надпреварата ще участва по-големият му брат Каюм Карзай.

03.02.2014 | 13:36
Започна кампанията за президентските избори в Афганистан

В Афганистан официално започна кампанията за президентските избори, които ще се проведат в началото на месец април. Изборите са ключова проверка за това дали страната може да осигури стабилен политически преход в момент, когато силите на НАТО се готвят да се изтеглят след близо 13-годишна война.

11 кандидати се борят за поста държавен глава на Афганистан. Настоящият президент Хамид Карзай няма право да се кандидатира за трети мандат, но в надпреварата ще участва по-големият му брат Каюм Карзай. Сред останалите кандидати е и бившият външен министър Абдула Абдула, който до момента е събрал близо 5000 привърженици.

Президентските избори в Афганистан са изправени пред множество трудности. Над кампанията виси сянката на насилието, тъй като талибаните заплашват да бойкотират вота. Според анализатори нападенията в столицата Кабул, където кандидат-президентите се очаква да съсредоточат усилията си, за да спечелят доверието на жените и младите хора, са много по-сериозни от 2008 година насам. Ден преди старта на кампанията при въоръжено нападение в западната провинция Херат бяха убити двама сътрудници от предизборния щаб на кандидата Абдула Абдула.

Вижте още във видео файла.