"Полевите" болници за лечение на Ковид-19 отварят отново врати

Основната причина - очакваното от здравните власти второ развихряне на коронавируса

29.09.2020 | 23:29 Редактор: Юлия Христова

Създадените в Италия през пролетта "полеви" болници за лечение на Ковид-19, които бяха закрити през лятото заради спада на мощта на заразата, отварят отново врати.

Става дума за панаирни палати, халета и палаткови шатри, които бяха оборудвани като отделения за бърза помощ и съоръжени с респиратори и друга модерна техника за борба с коронавируса. По-голямата част от тези болници на практика са отделения за интензивна терапия, в които през летните месеци са били подготвени за експлоатация 11 хиляди нови легла. Повечето от тях се намират в северните области Ломбардия, Венето и Пиемонт, които бяха най-засегнати по време на първата атака на заразата през март, април и май.

Основната причина за отварянето на полевите болници е очакваното от здравните власти в страната към края на октомври второ развихряне на коронавируса с няколко хиляди заразени на ден. Които вече не са никак малко и през последната седмица на два три пъти бяха съвсем близо до 2000 души, като броят на починалите обикновено се движи между 15 и 20 души. Ако заразата се задържи в този ритъм, то според специалистите здравната система ще може да поеме и обгрижва всички пациенти, но опасенията са, че със застудяването на времето в края на октомври темповете на разпространение на коронавируса могат да се ускорят и новозаразените за ден да достигнат 3 – 4 000 хиляди души. В тази разбира се съвсем нерозова обстановка единствената добра новина е, че италианските лекари вече са натрупали опит и знаят добре как да лекуват „Ковид-19“, за което свидетелства относително малкия брой на починалите. Съпоставени с броя на заразените, жертвите на коронавируса сега са по-малко от 1 процент на ден, докато през пролетта те бяха 4, 5 и дори повече процента.

А в абсолютна изолация днес посрещна 84-я си рожден ден може би най-известният италианец с Ковид-19 – четирикратният премиер Силвио Берлускони. Той е затворен под строга карантина в имението си недалеч от Милано, тъй като и вторият му тест за заразата е с положителен знак и през целия ден получаваше поздравления само по телефона. Самият Берлускони твърди, че се чувства в добра форма след прекараната седмица в болницата "Сан Рафаеле“ с висока температура и остра бронхопневмония. Но според лекуващите го лекари изолацията му трябва да продължи поне месец, до пълното отстраняване от неговия организъм на останалия там вирус, който може да го порази отново във всеки един момент, пише "Монитор".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК