Украинската опозиция обяви, че е готова да управлява

Президентът Виктор Янукович се връща на работа след като преди няколко дни беше приет в болница

03.02.2014 | 09:52
Украинската опозиция обяви, че е готова да управлява

След четиридневно отсъствие заради болест украинският президент Виктор Янукович се връща днес на работа. Въпреки всички компромиси, които държавният глава направи, гражданите на площад „Независимост“ в Киев и опозицията продължават да настояват за оставката му.

От своя страна противникът му Арсений Яценюк разкри, че украинската опозиция е готова да сформира правителство. По думите на опозиционния лидер целта е да се създаде кабинет, в който народът да вярва, но и който да работи активно със западните партньори.

„Сами ще съставим правителство и ще поемемотговорност за случващото се”, коментира Яценюк.

Междувременно активистът Дмитрий Булатов, който заяви, че е бил измъчван от похитителите си, пристигна във Вилнюс, където ще се лекува. Литва обеща да предлага медицинска помощ на всеки ранен по време на антиправителствените митинги в Украйна. 

Булатов изчезна на 22-ри януари и се появи отново осем дни по-късно в покрайнините на Киев. Пред медиите мъжът заяви, че е бил "разпънат на кръст" от похитителите си, които имали руски акцент.

Случилото се с лидера на движението Автомайдан Булатов, сплоти още повече демонстрантите.

Западните лидери и редица неправителствени организации пък призоваха властите да разследват всички сигнали за насилие над журналисти и граждани. В отговор на това министърът на външните работи в оставка Леонид Кожара коментира, че историята с Булатов може да е изфабрикувана.