Пореден ден на борба с наводненията в Западна Европа

Нивото на редица реки в Италия е опасно високо.

02.02.2014 | 13:12
Пореден ден на борба с наводненията в Западна Европа

Пореден ден Западна Европа се бори с наводненията. Нивото на много реки в Италия е опасно високо. Стотици домакинства бяха евакуирани от домовете си в няколко града.

В Англия, Северен Уелс и Ирландия са издадени над 400 предупреждения за наводнения.

Метеоролозите не очакват спиране на дъждовете и силните ветрове в следващите 2 дни.

В римският квартал Прима Порта, разположен на десния бряг на река Тибър, е сред най-тежко засегнатите части на Италия. Само за няколко часа са наводнени стотици къщи, след като през нощта валежите се усилиха. Поставянето на чували с пясък и изграждането на укрепления не е дало търсения резултат. Според италианските метеоролози лошото време ще продължи до 4 февруари.

Във Великобритания в най-голяма тревога са районите на Дорсет, Съмърсет и Бристол. Наред със силните дъждове, поривите на вятъра надхвърлиха 130 км/ч. В Ирландия армията трябваше да се намеси в операцията за спасяването на десетки граждани, попаднали във водния капан. Без електричество са 5 хиляди домакинства.

В Уелс 10 души бяха спасени, след като автобусът им е бил ударен от голяма вълна в близост до град Нюгейл. Няколко полета от летището в Дъблин бяха отменени. Засега жп транспортът се движи по график.