Сблъсъците в Нагорни Карабах ескалират, жертвите са над 80

Азербайджан и Армения се обстрелваха взаимно с ракети

29.09.2020 | 13:55 Редактор: Ралица Братанова

Сблъсъците между Азербайджан и Армения ескалираха. Властите в сепаратисткия район съобщават за най-малко 26 техни убити войници при боеве снощи в най-ожесточения конфликт от четвърт век. 

Жертвите са над 80. Армения твърди, че повече от 200 арменци са ранени. На този фон Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание. 

Арменски и азербайджански сили са разположили тежка артилерия на фона на боевете за отцепническия регион Нагорни Карабах. Сблъсъците рязко ескалираха вчера. Двете страни се обстрелваха взаимно с ракети. 

Баку обяви, че вражеските сили са се опитали да си върнат изгубени позиции с контраатаки и че арменската армия е бомбардирала регион на границата между двете страни, в близост до Нагорни Карабах. 

Армения отрече, но съобщи за боеве през цялата нощ, както и че бойците на Нагорни Карабах са отблъснали атаки. Отцепническият регион е в Азербайджан, но се управлява от етнически арменци, подкрепя се от Ереван и е населен предимно с арменци. 

Той се отделя от Азербайджан през 90-те години, но не е признат от никоя страна за независима република. Настоящите сблъсъци са най-тежките от тогава, а това засили притесненията за стабилността на Южен Кавказ – коридор за тръбопроводи за петрол и газ за световните пазари. 

Нагорни Карабах се превърна в една от точките на замразени конфликти след разпадането на Съветския съюз. Турция подкрепя Азербайджан, но анализатори са на мнение, че Русия няма да толерира намеса в бившата съветска зона. 

Обикновено до 48 часа след проливането на кръв международната дипломация потушава конфликта. Но напрежението в Южен Кавказ се покачва от юли, а от неделя сблъсъците стават все по-ожесточени.

И двете страни обявиха частично военно положение, а в Армения, която обяви пълна мобилизация, забрани на мъжете между 18 и 55 години да напускат страната, освен със специално разрешение. 

Появиха се кадри на току що мобилизирани мъже, които пеят. А Азербайджан блокира достъпа до социалните мрежи.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Армения искат да вкарат турция в конфликта за да си отмъстят за геноцида в началото на миналия век... Сигнализирай за неуместен коментар