Външно министерство препоръча да не се пътува до Сърбия, Австрия и Унгария

Причината е усложнената зимна обстановка.

02.02.2014 | 11:11
Външно министерство препоръча да не се пътува до Сърбия, Австрия и Унгария

Министерството на външните работи препоръчва да не се пътува в Сърбия, Австрия и Унгария, заради усложнени метеорологична и пътна обстановка. И в трите държави има силен снеговалеж и силен вятър, причиняващ снегонавявания.
В някои участъци пътищата са непроходими, силно затруднено е движението по магистралата „Белград- Будапеща”, в резултат на което са се образували колони от автомобили. контролно-пропускателния пункт Хоргош на сръбско-унгарската граница е затворен.

Снощи повече от 20 българи бяха блокирани от лошото време край бензиностанция на сръбско-унгарската граница.

В Унгария, по информация на българското посолството в Будапеща, метеорологичната обстановка в западната част на страната по границата с Австрия и Хърватия е крайно усложнена поради силен снеговалеж и бурен вятър.

На границата със Сърбия граничните пунктове Рьоске и Томпа са затворени за преминаване на тежко-товарни превозни средства с тегло над 3 тона и половина. Придвижването на леки автомобили и автобуси също е затруднено.

В Австрия се очакват обилни снеговалежи и заледявания в югоизточните провинции, съобщи Австрийският централен институт за метеорология и геодинамика. Обявен е най-високият код на опасност – червено – „екстремна опасност”, в провинциите Тирол, Каринтия, Щирия и Бургенланд. Опасността е от обилни снеговалежи и поледици.

Тенисистът Новак Джокович помогна на засегнатите от силния снеговалеж в Северна Сърбия. Джокович предостави храна и вода на шофьори, които се оказаха блокирани заради снеговалежа.