Лахдар Брахими-единственият доволен от Женева 2

Сирийската опозиция и управляващи поставили трудно, но конструктивно начало, коментира специалният пратеник на ООН и Арабската лига.

01.02.2014 | 12:48
Лахдар Брахими-единственият доволен от Женева 2

Без споразумение приключи дългоочакваната мирна конференция за Сирия в Женева. След седмица на преговори, опозицията и управляващият режим продължават с взаимните обвинения. Външният министър на страната Уалид Муалем определи поведението на Сирийската национална коалиция като „незряло”. По думите му президентът Башар Асад няма никакво намерение да сложи край на кръвопролитията.

Единственият доволен от срещата изглежда е специалният пратеник на ООН и Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими. Той изпраща Женева 2 с оптимизъм. Неговата позиция е, че двете страни са поставили трудно, но конструктивно начало на дълъг преговорен процес. 

На предложението преговорите да продължат на 10 февруари потвърждение за участие към момента е дала само опозицията.
 „Беше труден старт, но поне двете страни свикнаха да стоят на една маса за преговори, в една стая. Те представиха позициите си една на друга. Дори имаше момент, в който те бяха от части приети. Прогресът е труден и слаб, въпреки това, но е начало, което може да бъде надградено,” коментира Брахими.

Единственият очевиден успех на конференцията Женева 2, освен принципното съгласие за нов етап на преговори, беше постигнатата договорка за оказване на хуманитарна помощ на бедстващите сирийци в град Хомс. Засега обаче тя остава само на хартия и правителството не е допуснало конвоите с помощи.

Анализаторите отбелязват, че напрежението между двете страни е огромно и, че понякога гражданска война може да бъде предотвратена дори е по-трудно, отколкото такава между две държави.